fnctId=thesis,fnctNo=395
한국 홍차 관능 평가 용어와 플레이버 휠(flavor wheel)의 구축에 관한 연구
- 작성자
- 국제차산업문화전공
- 저자
- 商虎,김영숙,안범수,고수연,이병인
- 발행사항
- 발행일
- 2024.06
- 저널명
- 한국차학회지
- 국문초록
- 이 연구는 한국 홍차에 흔히 사용되는 관능 평가 용어를 수집하고 정리하였으며, 한국 홍차에 대한 관능 평가 용어 체계를 구축하였다. 이 시스템을 바탕으로 한국 홍차 12개 샘플에 대한 관능 평가를 실시하여 그 풍미 특성을 종합적으로 살펴보았다. 이것을 토대로 한국 홍차에 대한 30개의 서술어로 이루어진 플레이버 휠을 작 성하였다. 플레이버 휠의 구축은 한국 홍차의 감각적 품질 특성을 종합적으로 정확하게 식별하는 데 신뢰할 수 있는 근거를 제공한 것으로 생각된다.
- 영문초록
- This study collected and organized commonly used sensory evaluation terminologies for Korean black tea, and constructed a sensory evaluation terminology system. Based on this system, a sensory evaluation was conducted on 12 samples of Korean black tea, resulting in a comprehensive understanding of its flavor characteristics. A flavor wheel consisting of 30 descriptive terms for Korean black tea was produced. The construction of the flavor wheel provides a reliable basis for people to comprehensively and accurately identify the sensory quality characteristics of Korean black tea.
- 일반텍스트
- 첨부파일